На Житомирщині три випадки отруєння грибами: деталі та рекомендації

На Житомирщині зафіксували три випадки отруєння грибами
Станом на 26 жовтня в Житомирській області з початку 2025 року зафіксовано три випадки отруєння грибами.

Постраждали мешканці Андрушівської, Березівської та Ємільчинської громад, серед яких — одна дитина.

Про це розповідає Інсайдер

Фахівчиня з інтерв’ювання Головного управління Держпродспоживслужби в області Галина Заріцька повідомила про основні причини отруєнь, які включають помилкове визначення грибів, недотримання правил збору та зберігання, а також купівлю грибів або страв з ними у неперевірених джерел.

“За оперативними даними, протягом дев’яти місяців 2025 року в Україні по медичну допомогу через отруєння грибами звернулися 74 людини, серед них — 21 дитина. Це більш ніж удвічі перевищує показники за аналогічний період 2024 року, коли було зафіксовано 32 звернення, з них — 10 дітей. Найбільше постраждалих цьогоріч зареєстровано у Чернівецькій, Дніпропетровській, Хмельницькій і Вінницькій областях”, — сказала Галина Заріцька.

Фахівчиня також зазначила, що отруєння грибами є небезпечним, адже токсини можуть уражати шлунково-кишковий тракт, нервову систему, серце, печінку та нирки. Симптоми отруєння можуть проявлятися від півгодини до кількох днів після вживання грибів. Серед них — нудота, блювання, біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури, судоми та галюцинації.

“У разі підозри на отруєння негайно викликайте швидку допомогу, потрібно промити шлунок, прийняти сорбенти, забезпечити постраждалому спокій і дати багато рідини. Залишки грибів слід зберегти для подальшого визначення виду”, — зазначила Заріцька.

За словами Галини Заріцької, до групи ризику належать діти до 12 років, вагітні жінки, літні люди та особи з хронічними захворюваннями травної системи.

“Щоб уникнути отруєнь, рекомендуємо не купувати гриби на стихійних ринках, не куштувати їх сирими, збирати тільки знайомі види, уникати збору поблизу трас і промислових підприємств, готувати гриби протягом доби після збору та не консервувати їх у домашніх умовах”, — наголосила фахівчиня.

Галина Заріцька також підкреслила, що безпечнішою альтернативою дикорослим грибам є промислово вирощені печериці та гливи.